Ορθόδοξη Παράδοση και Περιβάλλον

   
   

Στην επιδίωξη του σύγχρονου ανθρώπου για συνεχώς αυξανόμενο κέρδος και απόκτηση καταναλωτικών αγαθών, η Eκκλησία αντιπροτείνει την ασκητική χρήση του κόσμου. Το ασκητικό ήθος της Eκκλησίας αποκαλύπτει στον άνθρωπο μια άλλη θεώρηση της σχέσης του με την κτίση, που υπερβαίνει τα καταναλωτικά και κερδοσκοπικά πρότυπα της σύγχρονης κοινωνίας και ανοίγει το δρόμο προς την λελογισμένη και έμμετρη χρήση του κόσμου. H έννοια της ιερότητας του κόσμου, που οδηγεί τον άνθρωπο στο σεβασμό της κτίσης και στην ασκητική χρήση των υλικών πραγμάτων, μπορεί να γίνει μέτρο ισορροπίας για τον σημερινό άνθρωπο.

H Μονή Χρυσοπηγής Χανίων με τη φιλοσοφία και τη δράση της στον τομέα του περιβάλλοντος αποδεικνύει έμπρακτα ότι αυτός ο στόχος μπορεί να γίνεται καθημερινή πραγματικότητα. Η διάσωση των αρχών της οικολογίας στον Ορθόδοξο μοναχισμό δεν γίνεται από συνηθισμένη φυσιολατρία, αλλά από τη βαθειά συνειδητοποίηση της ιερότητας της κτίσης. Η μοναχική ζωή, όταν είναι γνήσια και πνευματοφόρος, γίνεται μαρτυρία και υπόδειγμα αντικαταναλωτισμού καί συμβάλλει στην κατά Χριστόν μεταμόρφωση του σύγχρονου ανθρώπου.

Στήν καθημερινή πρακτική, η αδελφότητα της Χρυσοπηγής ζει και εργάζεται με γνώμονα τη διαφύλαξη της ιερότητας της κτίσης. Έτσι τα παραδοσιακά κτίσματα της Μονής έχουν αναστηλωθεί με σεβασμό στην ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτισμική παράδοση της Κρήτης, ενώ τα νέα μοναστικά κτίσματα της Μεταμόρφωσης στο Κάστρο είναι κτισμένα με την πέτρα της εκσκαφής, σύμφωνα με την παραδοσιακή μοναστική αρχιτεκτονική, και είναι βιοκλιματικά.

Παράλληλα, διαφυλάσσεται ο μοναστικός βιότοπος και αξιοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η γη καλλιεργείται με τη μέθοδο της βιολογικής γεωργίας.

Παράλληλα με τη βιολογική γεωργία και σε άμεση σχέση με αυτήν, στη Χρυσοπηγή εφαρμόζεται οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε αυτά να αξιοποιούνται, συμβάλλοντας στο πρόγραμμα διαχείρισης των σκουπιδιών της πόλης.

Η αδελφότητα της Χρυσοπηγής οργανώνει επίσης εκπαιδευτικές δράσεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Μονής για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων, σε φοιτητές, σε στελέχη κατασκηνώσεων και σε άλλες ομάδες νέων.

 

   
    Επόμενη σελίδα    
       
    Αρχική σελίδα