Παρεκκλήσια

   
   

Στη Μονή Χρυσοπηγής, εκτός από το Καθολικό, πού είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή, υπάρχουν πέντε ακόμη παρεκκλήσια, αφιερωμένα στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στην Αγία Αικατερίνα (που βρίσκονται στον κυρίως ναό), στον Άγιο Χαράλαμπο, στον Άγιο Ιωάννη τον Καλυβίτη και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη.

Σε μικρή απόσταση από την παλαιά ιστορική Μονή της Χρυσοπηγής βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, που ανήκει στην Ι. Μονή Χρυσοπηγής.


Στη μοναστική περιοχή των σπηλαίων βρίσκεται η Μεταμόρφωση στο Κάστρο, το μονύδριο της Αγίας Κυριακής, καθώς και παρεκκλήσια μέσα σε σπηλιές, τα οποία τιμώνται στον Άγιο Αντώνιο, στους Αγίους Επτά Παίδες της Εφέσου, στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα - Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, στους Αγίους Νεομάρτυρες της Κρήτης -Άγιο Καλλίνικο, στον Άγιο Γεράσιμο, στον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, στον Άγιο Μακάριο, στον Άγιο Λάζαρο.

Στον βράχο των θεμελίων του Καθολικού υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία την Πάντων Χαρά, καθώς και παρεκκλήσι του Αγίου Γρηγορίου Ε΄. Σε κοιλώματα του βράχου έχει διαμορφωθεί παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Μεθοδία της Κιμώλου, καθώς και παρεκκλήσι του Αγίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου.

Στη μοναστική περιοχή των σπηλαίων, σε πολύ κοντινή απόσταση με τη Μεταμόρφωση, έχει αρχίσει και η ανέγερση Ι. Ναού προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, που η αδελφότητα της Χρυσοπηγής ιδιαιτέρως ευλαβείται και στον οποίο ο τόπος αυτός χρωστάει την αναγέννησή του.

Η Μονή Χρυσοπηγής διατηρεί επίσης μετόχι στην Ελάτη της Αρκαδίας, αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους.

 

   
       
         
    Αρχική σελίδα